Türkiye’nin farklı yörelerine ait 15 ilginç düğün adeti

Kız isteme sırasında ya da en mutlu gününüz olan düğün töreninde birden eş adayınızın aile bireyleri tuhaf davranmaya mı başladı? Hemen paniğe kapılmayın. Nedeni yöresel gelenekler olabilir.

Türkiye’nin farklı yörelerine ait 15 ilginç düğün adeti

gelininsepeti | Eş adayınız ve siz, modern hayatın yılmaz bekçileri olsanız da ailenizin yaşatmak istediği yerel bir düğün adeti olabilir. Mutluluğunuza ilk günden yanlış anlamalarla son vermemek için önceden bu konuda bilgi sahibi olmanız önemli.“Bu kahve neden tuzlu?” gibi ani çıkışlar yapmamanız için, yörelerin düğün adetlerinden oluşan bir liste hazırladık. İşte Türkiye’nin farklı farklı yörelerine ait 15 adet ilginç düğün adeti:

1.Adana / Keskin Nişancılık ve Atletizm Şart!

Adana’da düğün öncesi adeta bir olimpiyat havasında yaşanıyor. Öncelikle damadın nişancılık konusunda yeteneğini sergilemesi bekleniyor. Yüksek bir ağaç dalına yerleştirilen yumurtaların kına gecesine gitmeden önce, damat tarafından birer birer vurulması gerekiyor. Damadın başarısız olması durumunda, kız tarafı kendince uygun bir ceza belirliyor.


Bunun dışında bir yarışma da damat ve gelin tarafı arasında yapılıyor. Gelinin çeyizi taşınırken damat tarafı çeyizden bir yastık kaçırıyor. Bu hareketle başlayan yarışta kız tarafının kovalayıp bu yastığı almayı başarması gerekiyor. Yastığı kapıp karşı taraftan daha önce damada götürmek ve bahşiş almak amaçlanıyor.

2.Afyonkarahisar / Olmayacak İşe Çay Demlenmez

Afyonkarahisar’da düğün adeti bakımından oldukça gerçekçi bir yaklaşım bulunuyor. Kız isteme sırasında çay kahve servisi yapılmıyor ve sadece su ikram ediliyor. Eğer kız verilirse, erkek tarafı çaya davet ediliyor.

Nişanda damadın annesinden gelini isteme konuşmasını bir kez daha yapması bekleniyor. Bu istemenin ardından ikramlar geliyor ve kutlamalar başlıyor. Kayınvalide ‘ilk günden yüz göz olmamak için’ elini öpen gelini kutlamıyor. Kayınvalide ile böyle başlayan bir ilişki, gözünüzü korkutmasın. En azından beklentilerin baştan net olarak ortaya konduğu bir ilişki olduğunu düşünebilirsiniz

3.Aydın / “Eviniz Var Mı?” Sorusunun Beşiği

Evlilik programlarında karşı tarafın isminden bile önce sorulan “Eviniz var mı?” sorusu Aydın’da da cevabını arıyor. Evi olmayan erkeğe kız verilmemesi, Aydın’ın en çok öne çıkan düğün adetlerinden biri.

Evi alan damat, düğünden sonra gelini evde para, buğday, şeker ve pirinç serperek karşılıyor. Evde bolluk bereket hedefleyen bu düğün adeti, ev krediyle alındıysa genç çift için ayrı bir önem taşıyor

4.Diyarbakır / Uysal Gelinin Formülü

Diyarbakır’da evliliğin su gibi akıp gitmesi için düğün adeti olarak testi kırılıyor. Evin kapısında testi kıran gelinin, böyle kırıp dökmeye alışmaması için önlemler de yok değil. Evden içeri girerken önüne koyun postu serilerek koyun gibi uysal olması hedefleniyor.

5.Edirne / Yemeğimize Kaşıkla Geliniz

Kalabalık düğün evi sofrasına yetecek çatal kaşık bulmak kolay değil. Edirne’deyseniz dert etmeyin. Edirne, düğün adetiyle bu soruna çözüm getiriyor. Misafirler yemeğe kendi kaşıklarıyla geliyor.

Edirne’de evliliğinizin ardından sizden beklenecek kız ve erkek çocuklar için düşünülen bir düğün adeti de bulunuyor. Gelin, evine geldikten sonra dışarı çıkarılıp kucağına bir erkek ve bir kız çocuğu alıyor.

6.Kastamonu / Ayakkabı ile Kısmet Falı

Kastamonu’da evliliğinize olan bakış açısı bir ayakkabı ve yerçekimine bağlı olarak değişebiliyor. Bir eve kız istenmeden önce, ailenin iyi huylu bir bireyinden ayakkabısını fırlatması isteniyor. Ayakkabı düz olarak düşerse herşeyin yolunda gideceğine inanılıyor.

7.Kırklareli / Gelinden Boşalan Yere Tavuk Koymak
Düğün günü, eşinizin ailesi canlı bir tavukla kapınızı çalarsa şaşırmayın. Kırklareli’nde gelinin ailesi, evlerinden çıkan kızları yerine başka bir canın girmesini istedikleri için eve tavuk hediye ediliyor.

8.Konya / Öyle Çok Sevinmeyin

Konya’da düğünün ardından damat evine götürülen bir gelinseniz, “Bu mezarlık yolunda ne işimiz var?” diye endişelenmeyin. Bu düğün adeti, Konyalılar tarafından düğünün görülüp ölümün unutulmaması için özellikle yapılıyor.

9.Muş / Damadımız Manken Gibi Maşallah!

Damat tıraşının ardından Muş’ta damat için zorlu bir süreç başlıyor. İç çamaşırlarıyla konukların önünde bekleyen damadın kıyafetleri, en az 3 kez etrafında dolaştırılmadan giydirilmiyor.

10.Şanlıurfa / O Takı Buraya Gelecek!

Urfa’da takı takma törenini kaçıranlar için telafiler yapılıyor ve her isteyen misafirin takı takması sağlanıyor.

Düğünün ardından, damadın annesinin evinde cuma günü tebrik için toplanılıyor. Düğünde yapılan takı töreninde takı takmayanlar, o haftanın ‘cumasında’ takabiliyor. 3 hafta yapılan tebriklerden 1. cumaya katılamayanlar 2. cumaya, 2.’ye gelemeyenler 3. cumaya yetişiyor. Bu düğün adeti sayesinde takıdan kaçış yolu bulunmuyor.

11.Erzurum / Damadı Kurtarma Operasyonu

Düğünde damadın evliler tarafından kaçırılması, sağdıçın damadı kurtarmak için kaçıranlara ziyafet sözü vererek pazarlık yapması ve damadın serbest bırakılması aksiyon filmlerini anımsatsa da aslında bir Erzurum düğün adeti. Düğünde kaçırılan bir damatsanız, paniğe kapılmadan gelinin nereli olduğunu hatırlamaya çalışmanız gerekiyor.

12.Sivas / Kriminal Bir Kız İsteme

Sivas’ın köylerinde damat taraf kızı istemek için yakın akraba, komşu ve mahallenin imamından oluşan bir kalabalıkla ile kız evine gider. Kızın istenmesi ve verilmesinin ardından çay kahve ikram edilir. Söz kesme gecesinde kız evinden çay bardağı, fincan gibi eşyalar çalan misafirler, ertesi gün damat adayına vererek hediye ya da ziyafet isteyebilir.

Bunun bir düğün adeti olduğunun bilinmesi kurmak istediğiniz yuvayı kurtarır. Böylece erkek tarafının fincanı çantaya atmasına beklenmeyen tepkiler vermezsiniz.

13.Ağrı / Gelin Geliyor, Nişan Al!

Ağrı’da düğün adeti olarak damadın pusu kurduğunu söylemek yanlış olmaz. Gelin, damat evine yaklaşınca damat sağdıcıyla birlikte dama çıkıyor. Saklanarak gelini bekliyorlar. Gelin kapının önündeyken damat damdan demir para ve karışık meyve atarak gelinin başına vurmaya çalışıyor.

14.Çorum / Gelin Getirmek Kolay Değil

Çorum’da gelinin evinden alınarak damat evine getirilmesi sırasında da bir dizi düğün adeti gerçekleştiriliyor. Gelin evinde gelinin yakınları tarafından bahşiş alınmadan kapılar açılmıyor. Damat evine gelindiğinde kayınvalide, gelinin bütün kötü huyları böyle kırılsın diye kapının önünde bir güzel çömlek kırıyor. Evleri bereketli olsun diye gelinin başından kuru yemiş, şeker ve bozuk para atıyor. Ardından gelin eve yağ gibi yayılsın diye kapının önüne yağ dökülüyor.

15.Malatya / Bu Bıyıklar Bir Şey Anlatıyor

Malatya’da gençler, evlenme çağına geldiklerinde evlenmek istediklerini dolaylı yoldan anlatıyorlar. Ailelerine mesaj vermek için genç erkeğin ve genç kızın ayrı ayrı yöntemleri bulunuyor. Erkeklerin bıyık bırakması, eve geç gelmesi, her zamankinden sert tavırlarda bulunması, evden kaçması gibi davranışları evlenme isteği olarak algılanıyor.

Genç kızların ise, tabakları birbirine vurarak bulaşık yıkaması, yemeğe oturmaması, daha fazla süslenmesi, çeyiz için hazırlıkları yoğunlaştırması gibi davranışları evlenip yuva kurmak istediği şeklinde yorumlanıyor.

Malatya’nın düğünlerinde ise yine ilginç bir adet, gelin ve kayınvalide arasında yaşatılıyor. Gelin damadın evine girerken kayınvalide, gelinden habersiz aniden önüne bardak atarak kırıyor. Böylece gelin korkuyor ve kayınvalidesinden hep korkması amaçlanıyor.

Kaynak : dugunyardimcisi.com
http://dugunyardimcisi.com/turkiyenin-farkli-yorelerine-ait-15-ilginc-dugun-adeti/

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.