Geçmişten günümüze alyans

Aşkın ve sadakatin sembolü olan alyans, çiftlerin birbirlerine verdikleri bağlılık yemininin işareti olarak kabul görüyor. Her ne kadar modern zamanlara ait bir gelenek gibi görülse de kökeni tarih öncesi zamanlara kadar gidiyor. Neredeyse dünyanın her köşesinde karşımıza çıkan alyans çeşitleri, kültürel geçmişe göre sağ ya da sol ele takılabiliyor.

Geçmişten günümüze alyans

gelininsepeti | İşte Altınbaş, geçmişten günümüze tarih içerisinde yer alan alyans geleneğini sizlerle paylaşıyor...

ANTİK ÇAĞLARDA ALYANS KÜLTÜRÜ

Yazılı kaynaklar, alyans geleneğinin ilk olarak Eski Mısır döneminde karşımıza çıktığını gösteriyor. Papirüs süslemeleri ve benzeri yazılı kaynaklar, 6000 yıl kadar önce Eski Mısır’da birbirlerine birer yüzük hediye ettiğini gözler önüne seriyor. Mısırlılar tarafından başı ve sonu olmayan çember formu, sonsuzluğu sembolize ediyordu. Bu nedenle sonsuz aşkı ve bağlılığı işaret etmesi için birbirlerine dokumalık sazlardan örülmüş çemberler hediye ediyorlardı. Zamanla son derece kırılgan olan bu malzeme yerini deri, kemik ve fildişi gibi daha dayanıklı malzemelere bıraktı. Antik Roma’da ise altın ve benzeri kıymetli madenlere dönüştü. Fakat çember formuna sahip yapısı, sonsuz aşkın ve bağlılığın sembolü olmaya günümüzde de devam ediyor.


Orta Çağ’dan Modern Zamanlara Uzanan Bir Gelenek
Orta Çağ’da Avrupa’da Antik Roma döneminde kullanılanlara benzeyen sade evlilik yüzükleri kullanmak son derece yaygındı. Hristiyanlığın bir parçası olarak görülerek Avrupa geleneklerine yerleşen yüzükler, çeyiz içinde yer almaya başladı. 16 ve 17. yüzyıllara gelindiğinde gimmel yüzüğü adı verilen alyans çeşitleri yaygınlaştı. İkiz yüzük adı da verilen modeller, tek bir yüzükmüş gibi görünen iki adet yüzükten oluşuyordu. Çiftlerin birlikte çözmeleri gereken bir bulmacaymış gibi görülen modelleri anı dönemlerde şiir yüzükleri takip etti. İçerisinde bir şiirin yazılı olduğu yüzük grupları, evlilik yüzüğü olarak bu dönem tercih edildi. Viktorya Dönemi’nde ise altın halkalara; safir, topaz, yakut ve inci gibi değerli taşlar eşlik etti. İnce telkari ve gravürlerle süslenen alyanslar, aşkın büyüklüğüne ve sevgiliye verilen değere de işaret ediyordu.

ALYANSIN GÜNÜMÜZDEKİ YERİ

Alyanslar, çiftlerin birbirlerine bağlılıklarını göstermek adına karşılıklı olarak hediyeleştikleri bir yüzük çeşidi olarak biliniyor. Fakat bir dönem sadece gelinlere hediye edilen ve gelinlerin taktığı bir aksesuar olarak görüldü. Kanlı geçen 1. ve 2. Dünya Savaşı, savaşa giden erkeklerin sevdiklerini hatırlatacak bir şeye ihtiyaç duymalarına neden oldu. Bu nedenle 1940’lı yıllardan sonra erkekler tekrar alyans takmaya başladı.

Alyans çeşitleri, günümüzde birbirinin eşi olacak şekilde üretiliyor. Klasik alyans modellerinin yanı sıra modern ve vintage pek çok tasarım bulunuyor. Pırlanta gibi değerli taşlarla bezenmiş modelleri iki renkli alyans modelleri takip ediyor. Diğer taraftan kişiye özel alyans çeşitleri her geçen gün daha da popüler oluyor. İç kısmında çiftlerin portreleri ve parmak izlerinin yer aldığı modeller ise çok revaçta.

Siz de Osmanlı motiflerinden modern çizgilere kadar pek çok farklı desenin yer verildiği Altınbaş alyans koleksiyonu içinden seçim yapabilir, ölümsüz aşkınızın işaretini parmağınızda taşıyabilirsiniz.

Kaynak : Altınbaş Blog
http://blog.altinbas.com/gecmisten-gunumuze-alyans/

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.