Duvak modelleri 2019

Yaz mevsiminin gelişi ile birlikte mekan seçimi, düğün yemeği, müzikler, gelinlik derken kendilerini içinden çıkılmaz bir hazırlık sürecinin içerisinde bulan gelinlerin telaşının bir diğer nedeni de gelini tamamlayan en önemli ve özel aksesuarlardan biri olan gelin duvağının seçimidir.

duvak modelleri 2019

gelininsepeti | Gelinliğin vazgeçilmez parçalarından biri olan gelin duvak modelleri tercihe göre taş, inci, dantel ya da pul işlemeli duvak modellerinden yine tercihe göre ister kısa ister uzun duvak modellerine kadar uzanır.

Gelinliğin duvağı son aksesuardır. Yeni dönemde özellikle kadınlar arasında çiçekli taçlar ve şapkalardan yana tercihler yapılsa da beyaz bir duvak gelinler için her zaman vazgeçilmezler listesinde ilk sıradadır. Biz de bu yazımızda gelinler için doğru duvak tercihlerini yazacağız. Yazımızda gelinler için yüz şekline göre, gelinlik modeline göre duvak modelleri , düğün mekanına göre yapılması gereken duvak tercihlerini, son dönemin trend modasını sunarak, en özel ve mutlu günlerinde harika bir görünümün son adımını rahat bir şekilde atmalarını sağlayacağız.

Duvak Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Gelinler seçtikleri duvak modelleriyle hem şık gelinliklerini tamamlamayı hem de büyüleyici görünmeyi hedefler. Genellikle dantel işlemeli, uzun kuyruklu duvak modelleri tercih edilirken, bazen basit bir duvağın aksesuarlarla birleşimi de sizi mutlu edebilir. İlk adımda saç modeliniz ile duvağınızın uyumuna karar vermelisiniz. Yüksek topuz saç modeli tercih edecekseniz uzun bir duvaktan uzak durmalısınız. Bunun yerine düşük topuzlar, yandan akan örgü modelleri saç ve duvak uyumu konusunda size daha şık bir hava katacaktır.


Yüz Şekillerine Göre Duvak Modelleri

Öncelikle duvak çeşitlerini araştırırken rehberiniz yüz şekliniz olmalı. Yüz yapınıza göre duvağınızı seçmeniz, hem duruş hem de açı bakımından sizin için daha şık olacaktır.

Gelin duvağı seçiminde yuvarlak bir yüz hattına sahipseniz, yüz yapınıza uygun bir saç ve duvak modeli kullanmansanız bu sizi daha dolgun bir yüz hattına sahipmiş gibi gösterebilir. Bu yüzden duvak seçerken, kullanacağınız duvağın tacı yüzünüzün iki yan tarafından da bakıldığı zaman gözükmemeli. Bu noktada kafes ismi verilen alın ve göz çevresini örten duvakları gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.


Eğer uzun bir yüze sahip iseniz, duvak seçiminde saçlarınızı açıkta tutan, kısa  ya da uzun duvakları tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda alnınızı açık bırakan veya yüzünüzü tamamen kapatan duvaklarda uzun yüz hattına sahip olan kadınlar için uygun bir tercih olacaktır. Uzun yüz hattına sahip olan kadınların dikkat etmesi gereken ise saç modelidir. Yüksek topuz üzerine kullanılan bir duvak yüz hattını olduğundan daha fazla uzun göstererek hoş olmayana bir görüntüye sebep olabilir. Bu yüzden kat kat hacime sahip olan duvaklardan bu yüz hattına sahip olan gelin adayları uzak durmalıdır.


Ters Üçgen yüz hattına sahip olan kadınlar için ise gelin duvağı olarak başın yan tarafında bulunan saç aksesuarları daha hoş ve doğru bir tercih olacaktır.

Oval yüz hattında ise elmacık kemikleri daha belirgin ve çene incedir. Bu yüz hattı genel olarak ideal kabul edilir. Bu yüzden oval yüz hattına sahip olan gelin adayları için gelin duvağı seçiminde oldukça fazla alternatif bulunuyor. Kafes, dantel işlemeli, uzun, kısa ve son derece farklı tasarımlara sahip olan gelin taçlarını rahatlıkla özel gününüzde kullanabilirsiniz.

Son olarak kare yüz hattına sahip olan kadınlar için gelin duvağı önerimiz ise yüz hattının uzun gösterilmesidir. Bunun için saç modelinde yanlardan sıkıca geriye atılması tavsiye edilirken, duvağın ise saç ve alnın birleşim yerinden kullanılması tercih edilmelidir.

Düğün Mekanına Göre Duvak Seçimi

Düğün hazırlığı yaparken her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmelidir. Düğünde rahat hareket etmek için gelinliğin konforu kadar duvağın konforu da önemli bir yer tutar. Bu noktada uzun kuyruklu bir duvak tercih edecekseniz düğünde gece boyu rahatlıkla dans edemeyeceğinizi bilmeniz gerekir. Ya da bir kır düğününde uzun kuyruklu gelin duvağınızla gönlünüzce hareket edemeyeceğinizi önceden bilmeniz gerekiyor.


Bu durumda yapmanız gereken ya ikinci alternatif bir duvak modeli almanız ya da duvağınızı alırken katlı bir gelin duvağı alarak, düğünün ilerleyen saatlerinde uzun olan duvağı çıkartmanızdır. Açık havada yapılan düğünlerde de gelin duvağının boyunu göz ardı etmemeniz gerekiyor. Rüzgarlı havayı göz önüne alarak uzun duvak modellerinden uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.

Kısa Duvak Modelleri

Bu model kısa duvak isteyen gelin adayları için kusursuz bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Sade bir gelinliğin asil tamamlayıcısı olan bu kısa duvağın dantel detayı hem nostaljik hem de modern bir karma yaratmış. Bu duvak modelini kabarık saçların aksine düz, hafif dalgalı modellerde kullanılması özel tavsiyemizdir.

Bu gelin duvağı modelinde ise ince bir tül ve üzerinde kalın dantel işlemelerini görüyoruz. Kabarık tül modeliyle hacimli gelin saçı modellerinde son derece başarılı bir gelin duvağı tercihi yapabilirsiniz.


İnce bir tülden yapılan bu gelin duvağı modelinde ise göze çarpan tek detay gelin duvağının ucunda yer alan küçük taşlar. Sade bir gelinlikle birleştirdiğiniz anda mükemmel bir gelin görüntüsüne kavuşacaksınız.

Omuz hizasının biraz aşağısında biten bu duvakta göze çarpan detaylar pul işlemeleri. Özellikle sırt dekoltesinin yer aldığı gelinlik tasarımlarında tercih ederseniz kusursuz bir görünüme sahip olacaksınız.

Uzun Duvak Modelleri

Bir kadının hayatında çok önemli bir yere sahip olan gelinliklerde kadınlar bir prensese benzemenin hayalini kurarlar. Bu hayalin son aksesuarı olan gelin duvağında ise uzun kuyruklu duvaklar her zaman öncelikli olarak tercih edilir.


Ancak uzun duvaklar tercih edilirken gelinlikte aşırıya ve kabarık modellerden uzak durulması gerektiğini unutmamak gerekir. Bu duvak modelinde de olduğu gibi uzun ve kenarları ince dantel, boncuk işlemeleri ve gelinliği aşan kuyruğuyla oldukça havalı bir görünüm ortaya çıkmış.

Kafes Duvak Modeli

Kafes duvak modeli genellikle retro gelinlik modelini tercih eden gelinler için iyi bir seçenektir. Bu duvak modeli en kısa olan modeldir. İsmini şeklinden alan kafes modelinin en büyük özelliği ve farkı sadece yüz bölgesini kapatmasıdır. Bu duvaklar file ve tülden yapılır.


Yüzün yarısını ya da saçın yarısını örten tepsi şapka şeklinde de tasarımları vardır. Bu duvak modelinin en çok kullanıldığı düğün mekânları ise tarihi mekânlar ve konsolosluklardır. Ayrıca vintage gelinliklerde de bu duvak modeli iyi bir tercihtir.

Omuz Hizasındaki Duvak Modelleri

Omuz hizasındaki gelin duvağı modelleri genel olarak 40 ila 50 cm uzunluğunda olan ince tül kumaştan yapılan bir kumaştır. Adından da anlaşıldığı gibi omuz hizasında bitmektedir. Bu duvak modeli genel olarak sırt dekoltesi olan ya da gelinliğin sırt bölgesinde yer alan işlemeli gelinlikler için ideal bir seçenektir.


Eğer siz de en özel gününüzde böyle bir gelinlik modeli düşüyorsanız gelin duvağınızı omuz hizasındaki duvaktan yana kullanmalısınız. Ancak ihtişamlı bir düğün yapacaksanız bu gelin duvağından uzak durmanızı tavsiye ederiz.

Dirsek Hizasındaki Duvak Modeli

Bu duvak çeşidinde gelin duvakları tülden hazırlanır ve boyu 65’dri. Gelin duvağının bitiş noktası dirsektir. Duvağın ismi de dirsek noktasında bittiği için buradan konulmuştur.


Peki, bu model en çok hangi gelinlik tasarımları için uygun derseniz tartışmasız prenses model gelinliklerden yana tercihinizi kullanmanızı öneririz. Bunun sebebi de dirsek hizasında biten gelin duvağının hemen bitiminde kabarık gelin eteğinin başlaması ve duvak ve gelinliğin karmaşık bir görüntüye sebep olmamasıdır.

Parmak Ucu Duvak Modeli

Parmak ucu duvak modeli en çok tercih edilen gelin duvağı modellerinin başında gelir. Bu gelin duvağında duvak, kolları iki tarafından aşağıya doğru dökülürken bitiş noktası ise parmak ucudur. Bu duvağın uzunluğu ise 90 cm olarak belirlenmiştir.


Tül ve dantel kumaşlardan tasarımları vardır. Bu gelin duvağı tercih edilecekse kabarık gelinlik modellerinden kaçınılmalıdır. En çok yakıştığı gelinlik modeli ise balık etek modelidir. Bir kır düğünü, tarihi mekan ya da açık hava düğünleri için kusursuz bir duvak seçimi olarak karşınıza çıkan bu modeli gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Şapel Tipi Duvak Modeli

Şapel tipi duvak modeli en uzun duvak modelidir. Bu gelin duvağının boyu 2,5 metreye kadar çıkabilir. Tasarımlarda genellikle dantel işlemesi ve ince hafif tüller kullanılır. Özelliği ise yeri süpüren bir gelin duvağı olmasıdır.


Romantik bir hava katan Şapel tipi gelin duvaklarında bol işlemeler karşınıza çıkacaktır. Sade bir gelinlik için kusursuz bir tamamlayıcı olduğuna emin olabilirsiniz.

Katedral Duvak Modeli

Katedral duvak modelinin boyu 3 metredir. Dantel ve tülden tasarlanan bu duvak modeli gelin duvakları arasında en uzun duvak olarak karşımıza çıkar. Uzun kuyruklu olan bu duvak sizin görkemli bir gelin olmanıza yardımcı olacak. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta katedral tipi gelin duvağının kullanımı.


İlk danstan, düğün mekânına kadar rahat hareket edememeyi göz önüne almalısınız. Eğer bu ihtişamdan vazgeçmeden duvağı kullanmak isterseniz tavsiyemiz gecenin ilerleyen saatleri için ekstra bir duvak bulundurmanız.

Rahibe Duvak Modeli

Rahibe duvak modelinin asıl ismi Mantilla’dır. Bu gelin duvağının kökeni İspanyollara dayanır. Rahibe duvak modelinin tamamı dantelden yapılır ya da kenarlarında dantel detayları yer alır. Bu yüzden dantelli duvak olarak da halk arasında bilinir.


Kullanım şkeli gelinin omuzlarını şal şeklinde kapatması olarak gözümüze çarpar. Ayrıca gelinin de kafasını kapattığı için rahibe ismini almıştır.

Patlayan Duvak Modeli

Patlayan duvak modelinin diğer adı tepeden duvaktır. Fakat burada bilinmesi gereken bu ismin duvağın modelinden değil takılış biçiminden gelmesidir.


Bu duvak genellikle bir toka yardımıyla gelinin saç modelinin tepesine takılır.

Renkli Gelin Duvakları

Gelin duvağının tarihinin asırlara dayandığını söyleyebiliriz. Geçmişten bugüne birbirinden farklı tarzlarda kullanılan gelin duvakları son dönmelerde gelinlikleriyle de fark yaratmak isteyen gelin adayları için yeni döneme uygun olarak evrim geçirmeye başladı. Bu evrim sürecinde en çok göze çarpan ise renkli gelin duvakları oldu. Tül, uzun ve ya kısa olarak tasarlanan bu gelin duvakları renklendirilerek ya da direk renkli tüller kullanılarak gelinlerin tercihine sunuluyor. Renkli gelin duvakları kır düğünü düşünen gelin adaylarına daha çok tavsiye ediliyor.


Yeni dönemde de fazlasıyla tercih edilmeye başlayan bu rengarenk gelin duvakları farklı konseptlere de uyum sağlayabiliyor. En çok kullanılan renkli gelin duvakları kırık beyaz ya da beyaz gelinliklerle karşımıza çıkıyor. Bazen mor, turuncu, kırmızı, sarı renklerdeki tüllerden yapılan gelin duvakları kullanılırken, bazen de beyaz bir tülün üzerine farklı renklerde yerleştirilen taçlarla, bazen ise tüllere dikilen renkli taş ya da payetlerle karşımıza çıkıyor. Eğer klasik gelin duvaklarından sıkıldıysanız bu farklı renklerdeki tüllerden tasarlanan gelin duvakları tam size göre. İşte sizler için son dönemin en çok tercih edilen gelin duvakları…






Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.