Medeni kanuna göre olağanüstü durumda evlilik yaşı

Medeni kanuna göre en küçük evlenme yaşı kaçtır, hukuk, resmi kanun ile evlilik yaşı hesaplama, nasıl hesaplanır, olağanüstü evlilik yaşı ile evlenme yaş sınırı hakkında bilgiler yazımızda.

medeni kanun evlilik yaşı

gelininsepeti | Genel olarak bir kadın ve bir erkeğin aile kurmak amacıyla, yasanın gerekli gördüğü işlemlerden sonra birleşmelerine evlilik denilmektedir. Evlilik olağan olarak, ailenin çoğalmasının temelini oluşturmaktadır. Yani evli çiftin çocuk yaparak onları yetiştirmeleri beklenmektedir.

Medeni hukuk ve tarihte evlenme akdinin amacı, müstakbel eşlerin birbirlerine yaptıkları karşılıklı taahhütlere, ve toplumun koyduğu kuralların muhasebesi ve kontrolüne resmi bir nitelik kazandırmak ve bu işlemler için gerekli kayıttır. Evlilik konusunda merak edilen çok sayıda husus vardır. Bunlardan bir tanesi de evlilik yaşı. Ülkemizde evlilik yaşı kaçtır, kaç yaşına giren veya dolduran bireyler evlenebilir?

Ülkemizde evlenme yaşı kaçtır?

Evlenme ehliyetini Medeni Kanunu’nun 124. maddesinde düzenlemiştir. Maddeye göre erkek veya kadın on yedi yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak on yedi yaşını dolduran kişinin evlenme konusunda sadece kendi rızası yeterli değildir. Yasal temsilcisinin (velisinin) rızası da gereklidir. (TMK 126: Küçük yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez.) Ancak haklı bir sebep olmadan evlenmeye izin vermeyen yasal temsilciyi dinleyen hakim TMK madde 128 uyarınca küçüğün evlenmesine izin verebilir.


Yani hakim 17 yaşını doldurmuş ancak ailesinin izin vermediği bireylerin de çeşitli durumlarda evlenebileceklerinden bahsediyor. Yine evlenme yaşı 17 olsa da, yukarıda vermiş olduğumuz 124. Maddede 16 yaşını dolduran kişinin hangi koşullar ile evlenebileceğini hüküm altına almıştır. (TMK 124/ f.2 : Ancak hakim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir olanak bulundukça karardan önce anne ve baba veya vasi dinlenir.) Burada bahsedilen olağanüstü hallerin neler olduğu yasada açıkça belirtilmemiştir. Bu sebepten dolayı bu olağanüstü hallere hakimler karar vermektedir.



Sonuç olarak 18 yaşını doldurmuş olan bireyler, kimsenin izni olmaksızın evlenebilirler. Yine 17 yaşını doldurmuş olan kişiler ebeveyn izni ile evlenmektedirler. 16 yaşını doldurmuş kişiler ise olağanüstü durumlarda ( hakim karar verir. ) evlenebilirler. Medeni kanunumuza göre 16 yaşını doldurmamış hiçbir birey hiçbir koşulda evlilik gerçekleştiremez. Ancak bu durumda da imam nikahı gerçekleştirilmekte ve bir nebze de olsa bu yasa esnetilmektedir. Medeni kanunda bu durumun yani imam nikahını yasaklar bir madde bulunmamaktadır.

Ülkemizde evlenme yaşı ortalaması kaçtır?

Ülkemizde evlenme yaşı bir hayli küçük olsa da çok sayıda ülkede daha yüksek yaşlar görebiliyoruz. Ayrıca genel evlilik yaşı ise bu rakamlardan çok daha farklıdır. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre ülkemizde ortalama erkekler 27,3 yaşlarında, kadınlar ise 24,1 yaşında evlilik gerçekleştiriyorlar.

Bu yazımızda hukukta evlenme yaşı kaçtır detaylı olarak anlattık. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Kaynak : devlette.com
https://www.devlette.com/medeni-kanuna-gore-evlenme-yasi/




Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.