Nikah başvurusunda bunlara dikkat edin!

Nikah masasındaki çiftlerin sanki hiçbir sıkıntı yaşamamış, evlilik teklifinden hemen sonra dertsiz tasasız halleriyle nikah salonuna ışınlanmış gibi göründüğü konusunda seninle hemfikiriz. Elbette çiftimiz çok mutlu ancak o nikah masasına gelene dek birçok aşamayı geçtiler. En çok da nikah başvurusu öncesinde telaşlandılar. Çünkü onları bekleyen birçok bürokratik işlem vardı. Haydi gel bu bürokratik işlemlere ve nikah başvurusunun tüm detaylarına birlikte bakalım! 


Nikah başvurusunda bunlara dikkat edin!

gelininsepeti | Evlenme teklifi edilip, kız isteme töreni gerçekleştikten sonra sıra geliyor evlilik için hazırlıklara. Evlilik hazırlıklarında en büyük öncelik tabii ki nikah başvurusunda. Bu aşamada pek çok çiftin kafasında “Nikah tarihi nasıl alınır?”, “Nikah başvurusu nasıl yapılır?” ve “Evlilik için gerekli belgeler nelerdir?” gibi sorular dönüp durur. Merak etme, tüm bunların cevabını bulup, hızlıca hazırlıklara başlamana yardımcı olacak bir rehber hazırladık.

Nikah İçin Gerekli Evraklar

Her başvuruda olduğu gibi nikah için yapacağın başvuruda da çeşitli evraklara ihtiyacın var. Evrak toplamak söz konusunu olduğunda genellikle herkes biraz gerilir. Ancak endişelenmene gerek yok. Planlı bir şekilde ilerlersen rahatça bu evrakları toplayabilirsin.

Evlilik başvurusu için tamamlaman gereken evraklar:
 Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopileri
 Vesikalık Fotoğraf
 Resmi Veya Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşundan Alınmış Sağlık Raporu
 Nüfus Kayıt Örneği
 İkametgah Belgesi
 Evlenme Ehliyet Belgesi
 İki Örnek Olarak Düzenlenen Evlenme Beyannamesi

Nikah Başvurusu İçin Nüfus Cüzdanı ve Fotoğraf

Her belediye aynı belgeleri istese de ihtiyacın olacak nüfus cüzdanı fotokopisi ve vesikalık fotoğraf sayısı belediyeden belediyeye fark gösterebilir. Nikah başvurusu yapacağın belediyenin internet sitesine girip bu sayıyı kolaylıkla öğrenebilirsin. Türkiye’de doğup büyüyen herkes gibi bugüne dek bol bol kimlik fotokopisi ve vesikalık fotoğraf çektirdiğini varsayarak, bu konuda sadece iki minik hatırlatma yapmayı yeterli görüyoruz. Nüfus cüzdanında TC Kimlik numaran yoksa ve/ya cüzdanın çok yıpranmışsa başvuru için uygun değildir. Fotoğrafa gelince; vesikalık deyip geçme, o fotoğraflar evlilik cüzdanına yapıştırılacak. Çoluk çocuk, torun torba o fotoğrafı görecek. O yüzden harika bir fotoğraf çektirdiğinden emin olursan yıllarca rahat edersin.

Nikah başvurusunda bunlara dikkat edin!

Nikah İçin Sağlık Raporunu Nereden Almalı?

Nikah başvurusunda kullanacağın sağlık raporunu resmi ya da özel sağlık kurum ve kuruluşlarından alabilirsin. Sağlık raporu için hastaneye başvurduğunda hem senin hem de müstakbel eşinin kan tahlili yapılır ve akciğer röntgeni çekilir. Böylece evlenmeye engel bir hastalığınızın olup olmadığı anlaşılır. Akciğer röntgeni ile verem hastalığının; kan tahlili ile hepatit, Akdeniz anemisi, frengi ve AIDS gibi hastalıkların tetkiki yapılır. Kan tahlili sonucunda çiftlerin kan uyuşmazlığının olup olmadığı da ortaya çıkar. Bu şekilde olası kan uyuşmazlığı durumundan ilk andan itibaren haberdar olursun ve doğacak çocuklarınız için gerekli önlemleri alabilirsin. Resmi nikah için gerekli olan sağlık raporunda en önemli adım, raporunu aile hekimine imzalatmaktır. Bu yüzden raporunu aldıktan sonra aile hekimine imzalatmayı asla unutmamalısın.

Nikah İçin Nüfus Kayıt Örneği ve İkametgah Nereden Alınmalı?

Nüfus kayıt örneği ve ikametgah, nikah başvurusu yapmak için ihtiyacın olan evraklardan. Bu belgelerin temini için iki şansın var; biri E-Devlet sistemi diğeri ise bağlı olduğun nüfus müdürlüğüne gitmek. E-Devlet sistemine giriş yapıp belgelerini alabilmen için bir şifreye ihtiyacın var. Eğer şifreni daha önce almadıysan gidip büyük bir PTT şubesinden alabilirsin. Hali hazırda bir şifren yoksa PTT’ye gitmek yerine bağlı olduğun nüfus müdürlüğüne gitmeni öneriyoruz. Çünkü burada hem nüfus kayıt örneğini ve ikametgahını hem de bir diğer evrak olan evlenme ehliyet belgeni alabilirsin.

Nikah başvurusunda bunlara dikkat edin!

Evlenme Ehliyet Belgesi Nedir ve Nereden Alınır?

Evlenme ehliyet belgesi, evlenmeye dair herhangi bir engele sahip olmadığını gösteren bir evraktır. Sağlık raporunuzu aldıktan sonra hem sen hem de eşin bağlı olduğunuz nüfus müdürlüğüne giderek evlenme ehliyet belgenizi alabilirsiniz. Unutma evlilik ehliyet belgenin geçerlilik süresi 6 aydır. Bu yüzden altı ay içinde başvuru yapmalısın. Evlenme ehliyeti hakkında daha detaylı bilgi isterseniz "Evlenme İzin Belgesi"makalemize göz atabilirsiniz.

Evlenme Beyannamesi Nereden Alınır?

Gerekli tüm evraklarını topladıktan sonra en son alman gereken belgeye yani evlenme beyannamesine geliyor sıra. Evlenmek istediğin belediyeye giderek evlenme beyannamesini temin edebilirsin. Belediye görevlileri iki örnek olarak başvuru esnasında senin için bu belgeyi düzenleyecek.

Nikah Tarihi Alma İşlemleri Nasıl Olur?

Evlenme Beyannamen dahil tüm evraklarını topladıktan sonra 6 ay içinde müstakbel eşinin ya da senin ikamet ettiğiniz ilçedeki evlendirme dairesine başvuruda bulunabilirsiniz. Unutma; nikah dairesine gitmeden önce telefonla nikah işlemleri nasıl yapılır ve nikah işlem ücreti ne kadardır konularını öğrenmende fayda var. Böylece sadece beyannameni ve ücretini teslim ettikten sonra gün sorgulaması yaparak nikah tarihini hızlı ve sorunsuzca yapabilirsin.

Nikah başvurusunda bunlara dikkat edin!

Nikah İşlemleri Kaç Gün Sürer?

Nikah başvurusu yapacak çiftlerin kafasındaki bir diğer soru ise işlemlerin kaç gün süreceğidir. Eğer normal bir nikah istiyorsan evlenmek istediğin tarihten en az bir ay önce gidip nikah başvurunu yapıp işlemlere başlamalısın. Yıldırım nikahı yapmayı planlıyorsan, nikahının kıyılacağı günden bir gün önce gidip işlemlerini başlatmalısın.

Nikah İşlemleri Ücreti Ne Kadardır?

Nikah işlem ücretleri; belediye, nikah salonunda iç nikah, düğün mekanınızda dış nikah, hafta içi ya da hafta sonu gibi çeşitli faktörlere göre farklılık gösterebiliyor. Hafta içinde gerçekleşen iç nikahlar ortalama 250-300TL civarı, dış nikahlar ise ortalama 400-600TL civarı; hafta sonu ve tatillerde gerçekleşen iç nikahlar 400-600TL civarı, dış nikahlar ise ortalama 550-700TL civarında ücretlere sahip. Bu ücretler genellikle hizmet ve evlilik cüzdanı bedelini de kapsar. Kesin ve net ücretleri başvuru yapacağınız belediyenin internet sitesinden bakarak ya da telefon ederek öğrenebilirsiniz.

Hemen Evlenmek İsteyenlere: Yıldırım Nikahı

Çok romantik bulduğun için ya da tamamen mecburiyetten daha hızlı bir nikaha ihtiyaç duyabilirsin. İşte böyle durumlarda devreye yıldırım nikahı giriyor. Eğer böyle bir nikah kıydırmak istiyorsan normal süreçteki hazırladığın aynı evrakları hazırlamak ve belediyeye başvurmak zorundasın. Yıldırım nikahı için gerekli evraklar ile belediyeden alacağın beyannameyi evlendirme dairesine götürerek 2 gün içerisinde evlenebilirsin. Yıldırım nikahı ücreti konusunda evlenmek istediğin belediyeyi arayarak bilgi edinebilirsin.

Evlilik Başvurusunun Kabul Edilmediği Durumlar

Evlilik başvurunda hiçbir sıkıntı çıkmamasını temenni ediyoruz. Ancak evlilik başvurularının kabul edilmediği bazı durumlar da var. Bilmen gerekenleri senin için sıraladım.

Sağlık raporun olmazsa evlilik başvurun kabul edilmez. Çiftlerden birinde verem, bel soğukluğu, cüzzam veya akıl hastalığı bulgusuna rastlanırsa evlilik gerçekleşemez. Verem, Hepatit C ve Hepatit B hastalıklarıyla karşılaşılması durumunda verem hastalığı olan taraf tedavi edilir. 6 ay sonra tedavi sonuç vermişse evlilik gerçekleşebilir. Hepatit B ve C söz konusu ise sağlıklı tarafa aşı yapılır. 1 ay sonra aşının sonuç verip vermediği incelenir. Sonuç olumlu ise evlilik başvurusu yapılabilir.
Çiftlerden biri veya her ikisi 17 yaşını geçmiş ama 18 yaşını doldurmamış ise yasal temsilcisinin izni olmadan, 16 yaşını doldurmuş kişiler olağanüstü durumlarda hakimlerin izni olmadıkça, 15 yaşını doldurmamış kişiler kesinlikle evlenemezler.

 Eşini kaybetmiş ya da boşanmış kadınlar, 300 günlük iddet yani bekleme süresi dolmadan evlenemezler.

Evet, evlilik teklifinden aile cüzdanına giden bürokratik yolda bizim rehberliğimiz burada sona eriyor. Aklına takılanlar cevaplanmadıysa ya da eklemek istediğin şeyler varsa bizimle paylaşabilirsin.

Kaynak : dugun.com / Cemre Sena Baykara

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.