Kına gecesi nedir?

Eskiler kınanın eşleri birbirine sevgili yapmak, bir ömür boyu aşklarının devamını sağlamak amacı ile yapıldığını söyler.

Kına gecesi nedir?

gelininsepeti | Türk - İslam Geleneğinde; törensel açıdan özel bir yeri olan kına merasimi günümüzde yaygın olarak yapılmakta. Özellikle Anadolu’da, kına yakma geleneği hemen her aile tarafından uygulanıyor. Son yıllarda ise bu duygu yüklü gece büyük şehirlerde de ilgi görüyor; tek fark “minik bir düğün” şeklinde geçen eğlenceye dönüşmüş olması…


Tercihinizi ne yönde yaparsanız yapın mutlaka kına eğlencesini yaşamanızı öneriyorum. İsterseniz adetlere bağlı yöresel bir gece, isterseniz de daha modern parti havasında geçen bir kutlama olsun… Maksat hep birlikte eğlenmek, evdeki son gecenizi kutlamak ve mutlu birlikteliğinizi bir nevi kutsamak değil mi?

Kına gecesi dendiğinde aklıma ilk gelen “Hüznün ve mutluluğun aynı anda yaşandığı gece” oluyor. İroniktir ki hem ağlayıp hem de gülerek kutlama yapıyoruz. Peki neden kına yakılır biliyor musunuz?

Neden kına yakılır?

 Kına yakmak eski İslam geleneklerindendir. Eskiler kınanın eşleri birbirine sevgili yapmak, bir ömür boyu aşklarının devamını sağlamak amacı ile yapıldığını söyler.

Ayrıca kınanın evlenecek çiftleri nazardan ve kötülüklerden koruyacağına inanılır. Hem gelin hem de misafirlerin ellerine yakılarak, evliliğin bir anlamda kutlanıp kutsanması sağlanıyor.


Bunlara ister inanın ister inanmayın ama kına yakmak veya modernize hali ile kına eğlencesi, partisi vermek düğün öncesi hem iki ailenin bayanlarını birbirine yakınlaştırıyor hem de “hem ağlarım hem giderim “ ruhunu yaşıyorsunuz…

Sizi bilmem ama ben “ yüksek yüksek tepeler “şarkısını o atmosferde her dinlediğimde ağlarım…

İşte size gecenin olmazsa olmaz bu duygu yüklü şarkısının sözleri…(bilmeyenler kına gecesine kadar ezberlesin lütfen)

Yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar
Aşrı aşrı memlekete kız vermesinler
Annesinin bir tanesini hor görmesinler
Uçan da kuşlara malum olsun ben annemi özledim
Hem annemi hem babamı hem köyümü özledim
Babamın bir atı olsa binse de gelse
Annemin yelkeni olsa uçsa da gelse

Kardeşlerim yolları bilse de gelse
Uçan da kuşlara malum olsun ben annemi özledim
Hem annemi hem babamı hem köyümü özledim


Kırmızının büyüsü;

Kınanın rengi güzel bir kırmızıdır. Bu rengin sevgi ve sohbet duygularını tetiklediği düşünülür.  Ayrıca kendine has ve değişik bir kokusu vardır.

Kaynak : Habertürk Hayat
Hazırlayan : Meltem Öksüm
https://hthayat.haberturk.com/evlilik/haber/650915-kina-gecesi-nedir

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.