Evlilik tazminatı hesaplama

İşten ayrılan sigortalılar için en önemli güvencelerden birisi Kıdem tazminatıdır. Normalde kıdem tazminatı kendi isteği ile işten ayrılan çalışanlara ödenmez. Ancak bu durumun birkaç istisnası vardır. Bunlardan birisi ise evlilik sebebiyle işten ayrılan kadın çalışanlara kıdem tazminatı ödenmesidir. 


gelininsepeti | Evlilik sebebiyle işten ayrılan kadın çalışana kıdem tazminatı ödenme şartları nelerdir?


Evlilik tazminatı ödenme şartları şunlardır;


  • Kadın çalışanın resmi nikah tarihinden itibaren en geç bir yıl içerisinde çalıştığı işyerine dilekçe vererek işten ayrılması halinde işveren kıdem tazminatı için gerekli şartlar sağlıyorsa kadın çalışana kıdem tazminatı ödemek zorundadır.
  • Kadın çalışana kıdem tazminatı ödenebilmesi için resmi nikah tarihinden itibaren en geç bir yıl içerisinde işten ayrılış talebinde bulunması işten ayrıldığı tarihten önceki son bir yıl içerisinde en az 360 gün hizmetinin bulunması gerekmektedir.

Bu şartları sağlaması halinde işveren evlilik sebebiyle işten ayrılan kadın çalışanına kıdem tazminatı ödemek zorundadır.

Evlenen erkek çalışana kıdem tazminatı ödenir mi?
Evlilik sebebiyle işten ayrılma halinde sadece kadın çalışanlara kıdem tazminatı ödenir. Evlilik sebebiyle işten ayrılan erkek çalışanlara kıdem tazminatı ödenmez.

Evlilik sebebiyle işten ayrılan kadınlara tazminat ödenmesi için gerekli belgeler ve dilekçe örneği
Evlilik sebebiyle işten ayrılan kadınların tazminat alabilmesi için işyerlerine dilekçe vermeleri gerekmektedir. Dilekçe örneğini buradan indirebilirsiniz. Dilekçe ekine evlenme cüzdanının fotokopisini koymanız gerekmektedir.

Evlilik sebebiyle alabileceğiniz kıdem tazminatı ne kadar olduğunu işten ayrılış tarihindeki son brüt kazanç ve toplam çalışma ay bilgisini aşağıdaki yorum bölümünden yazarsanız ne kadar tazminat alabileceğinizi hesaplayabiliriz

Bildiğiniz üzere kadın çalışanların resmi evlilik tarihinden itibaren en geç 1 yıl içerisinde evlilik nedeniyle işten ayrılması halinde kendilerine kıdem tazminatı ödenmesi zorunluluğu bulunmaktadır.


Evlilikten dolayı kıdem tazminatı alma şartları nelerdir?
Kısaca değinmek gerekirse;

  • En geç resmi nikah tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde işten ayrılmanız,
  • İşyerindeki çalışma sürenizin de en az 360 gün olması gerekmektedir.
Yukarıdaki iki şartı sağlamanız halinde işveren size tazminat ödemesi yapmak zorundadır.

Evlilik kıdem tazminatı ne kadar 2018?
Bildiğiniz üzere kıdem tazminatı hesabı brüt ücretiniz üzerinden yapılmakta. 2018 brüt asgari ücretin belirlenmesi ile birlikte 01 Ocak 2018 tarihinden itibaren alınacak en düşük ve en yüksek 1 tam yıllık çalışma için kıdem tazminatı tutarı şu şekilde olacaktır.

  • 01 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2018 tarihi arası en düşük 2029,50 TL ,
  • En yüksek ise 5001.76 TL olacaktır.
İşveren evlilik kıdem tazminatımı ödemiyor ne yapmalıyım?
Kanunen evlilik sebebi ile işten kendi isteğiniz ile ayrılsanız bile işveren size tazminatınızı ödemek zorundadır. Eğer ödemez ise öncelikle noter aracılığı ile ihtarname çekmeniz yine ödemez ise dava açmanız gerekir.

Evlilik kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?
İşyerinde çalıştığınız her ay için ödenecek kıdem tazminatı tutarı işten ayrılış tarihindeki son brüt kazancınızın %8,33 ‘üdür. Bu kısa formülüdür. 

Kaynak : sgksor

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.